Föreningens stadgar gäller före ev felaktigheter i nedanstående text. Reglerna gäller dig som bor i BRF-Lagman men även gäster, inneboende och hantverkare som utför arbete åt dig som lägenhetsinnehavare omfattas. Ordningsreglerna gäller också för andrahands-hyresgäster. Vissa av reglerna gäller specifikt för brf-medlemmar respektive hyresgäster och anges då specifik vid resp. punkt.
Nedanstånde regler är hämtade från stadgarna, som du hittar i denna pdf. Dubbelkolla gärna i stadgar (dvs pdf:en) om du är osäker, eller för att försäkra dig om vad som gäller, då det ibland kan smyga in felaktigheter här på hemsidan. Här finner du de stadgar som finns registrerade hos Bolagsverket;
Var rädd om och vårda fastigheten. Kostnader för underhåll och reparationer av föreningens gemensamma utrymmen betalas av föreningen. Uppstår skador på huset eller i gemensamma utrymmen anmäler du det till styrelsen.
Du som bostadsrättsinnehehavare har ansvar för följande;
Ledningar för avlopp, värme, gas, el och vatten - till de delar dessa befinner sig inne i lägenheten och inte tjänar fler än en lägenhet.
Säkringsskåp och därifrån utgående elledningar i lägenheten, brytare, eluttag och fasta armaturer.
Ytterdörrar, samt till ytterdörr hörande handtag, ringklocka, brevinkast och lås inklusive nycklar; bostadsrättshavaren svarar även för all målning, förutom målning av ytterdörrens yttersida.
Icke bärande innerväggar samt ytbeklädnad på rummens alla väggar, golv och tak jämte underliggande ytbehandling, som krävs för att anbringa ytbeläggningen på ett fackmannamässigt sätt.
Lister, foder och stuckaturer.
Innerdörrar, säkerhetsgrindar.
Elradiatorer; ifråga om vattenfyllda radiatorer som bostadsrättsföreningen försett lägenheten med svarar bostadsrättshavaren endast för målning.
Elektrisk golvvärme.
Eldstäder och tillhörande rökgångar.
Varmvattenberedare.
Ventiler och filter till ventilationskanaler, samt fläkt om denna befinner sig inne i lägenheten.
Brandvarnare.
Fönsterfoder och dörrglas och till fönster och dörr hörande karmar beslag och handtag samt all målning förutom utvändig målning; motsvarande gäller för balkong- eller altandörr.
Om lägenheten är utrustad med balkong, uteplats eller trädgård svarar bostadsrättshavaren för renhållning och snöskottning. Om lägenheten är utrustad med takterrass ska bostadsrättshavaren även se till att avrinning för dagvatten inte hindras. Vidare svarar bostadsrättshavaren för balkonggolvens eller takterrassens ytskikt fram till och med tätskiktet och insidan av sidopartier, fronter samt tak. För uteplats eller trädgård svarar bostadsrättshavaren för plattsättning, samt eventuella avskiljande staket eller annan inredning. Bostadsrättshavaren ansvarar även för skötsel av eventuell mark som ingår i upplåtelsen.
Hör till lägenheten förråd, garage eller annat lägenhetskomplement ska bostadsrättshavaren iaktta ordning, sundhet och gott skick i fråga om sådant utrymme. Bostadsrättshavaren ansvarar i dessa utrymmen för byte av lampor.
Det är samtliga medlemmars ansvar att vara aktiva och bidra till föreningens arbete och skapa trivsel. Att delta på gemensamma städdagar är ett sätt att bidra till föreningens bästa. Även hyresgäster är förstås välkomna att delta!
Kontrollera att entrédörren i din uppgång är låst och att dörrar till vind, källare och cykelförråd låses efter in- eller utpassering.
Släpp inte in okända personer i fastigheten.
Meddela gärna dina grannar eller styrelsen om du är bortrest under en längre tid.
Släck lamporna på vinden när du går därifrån.
Var försiktig med eld. Du får inte röka i allmänna utrymmen. Släck alla ljus innan du somnar. Läs mer om brandsäkerhet.
Din lägenhet ska vara utrustad med minst en brandvarnare. Tänk på årligen kontrollera såväl funktion som batteri.
Upptäcker du ohyra i din lägenhet ska du omedelbart anmäla till styrelsen.
Kostnader för vatten och uppvärmning betalas gemensamt av föreningen. Hushåll därför med värme och varmvatten.
Lämna inte vatten rinnande i onödan.
Sänk termostaten på element om du öppnar fönster för längre vädring.
Entrédörrar ska hållas stängda under den kalla årstiden.
Torkrummet är en stor energiförbrukare, därför ska det vara välfyllt när du använder det.
Tvätta inte enstaka plagg åt gången, tvättmaskinerna drar mycket energi.
Självklart är vi en miljömedveten förening som hjälps åt att hålla ordning i soprummet och som källsorterar sopor. Tänk på att skilja på hushållssopor och komposterbart avfall när du slänger dina sopor. Föreningen betalar per kilo för tömning av hushållssoporna, vilket är en betydande kostnad för föreningen. Kostnaden för komposterbart avfall är betydligt lägre.
Batteriåtervinning finns utanför tvättstugan.
Återvinning av kartong, papper, glas, plast och metall finns i soprummet.
Återvinning av större kartonger får man göra på närmaste återvinningsstation.
Ställ inte ut sopor i trapphuset.
Föreningen strävar efter att vara en rökfri fastighet. Gemensamma utrymmen ska hållas rökfria.
Kasta inte fimpar eller annat skräp på marken eller från fönster och balkonger.
I källaren finns föreningens tvättstuga. Följ tvättstugereglerna som finns uppsatta på whiteboardtavlan utanför. Meddela styrelsen om du upplever upprepat slarv i tvättstugan. Respektera tvätt- och torktiderna, med hänsyn till dem som bor i anslutning till tvättstugan.
Boka genom att skriva upp ditt/ert efternamn och din/er trappuppgångs bokstav, ex. Andersson D, detta för att göra det enklare för grannar att hitta varandra vid något problem.
Boka max tre pass åt gången, dubbelpass räknas som två. Hushållet kan alltså max ha tre pass bokade åt gången. Boka nytt först när du tvättat.
Du kan fortsätta att torka din tvätt i torktumlare, torkskåp eller torkrum 30 minuter efter avslutat tvättpass.
Städa efter dig, sopa, torka av och töm luddfacket i torktumlaren. Om nödvändigt våttorka golven efter dig.
Miljötips: Tänk på att vi har mjukt vatten i Göteborg och därför behövs det mindre tvättmedel, och fyll både maskiner och torkrum väl., Blir du klar innan ditt tvättpass är slut, stryk då ditt namn så ser dina grannar att det är fritt fram att tvätta.Om namnet inte är struket se till att muntligt stämma av med din granne att det är ok att ta över dennes tvättid.
Om hushållet som bokat ett tvättpass inte startat inom en timma är det fritt fram att ta dennes pass, tänk då på att skriva ditt namn på tvättpasset istället.
Tänk på att stänga av torkrummet senast 22:30, så att inte grannar störs.
Föreningen ansvarar för funktion, tekniskt standard och underhåll på balkonger och altantrappa. Medlem ansvarar för underhåll och skötsel av insida och eventuell lös trall.
Balkonger får inte användas för permanent förvaring av föremål som inte hör till normal balkongmöblering.
Blomlådor får inte placeras utanför balkongräcket.
Det är inte tillåtet att utan styrelsens tillstånd sätta upp parabolantenn, annan utomhusantenn eller markis på balkongen eller fasaden.
Föreningen använder sig av självförvaltning gällande trappstäd. Läs mer här.
Det finns en trädgårdsgrupp bestående av frivilliga i huset som sköter trädgården.
Pallkragar i trädgården tillhör vissa lägenheter i huset.
Det finns en gemensam grill i föreningen (står vid sophuset – vintertid i källaren). Låna gärna men ställ tillbaka i det skick du hämtat den, kom ihåg att sätta på väderskyddet när du använd grillen.
Studsmattan är till för husets barn, föreningen har inte ansvar för ev olyckor. Håll därför uppsikt på barnen när de leker där.
På vind och i källare får personliga tillhörigheter endast förvaras på avsedd plats. Gångarna ska hållas fria från saker.
Undvik att förvara stöldbegärlig egendom, brandfarligt gods eller mat/råvaror på vind och i källare.
Släck lampor i vinds- och källarutrymmen när du går därifrån.
Det är absolut förbjudet att röka på vind eller i källare.
Dörr till källare i trapphus ska hållas låst.
Du får inte placera barnvagnar eller rullatorer i trapphusen.
Cyklar, barnvagnar och dylikt som används frekvent förvarar du i källaren, i mån av plats. Dessa får inte försvåra passage. Håll minst 90 cm fri passage, enl brandskyddsförordning.
Max 1 cykel (som används frekvent, dvs minst 1 gång per månad) per person i hushållet, får förvaras i källaren.
Cykel som används, men väldigt sällan - och som man avser spara men ej har plats för i sitt förråd, behöver isf hängas upp på de platser som är lediga i upphängningen vid trädgårdsförrådet. Finns ej plats i upphängningen, får man tyvärr inte förvara cykeln i vår källare.
Cykel får ej förvaras på innergården / eller annan del av fastigheten.
Har du husdjur är det ditt ansvar att se till att de inte stör eller förorenar i fastigheten eller rastas på gården.
Husdjur ska hållas från gemensamma utrymmen i största möjliga mån - det finns allergiker i huset.
Alla boende är skyldiga att visa hänsyn till sina grannar. Skyldigheten gäller i lägenheten men också i gemensamma utrymmen som till exempel i trapphus och tvättstuga.
Tänk på att ditt golv kan vara någon annans tak.
Tänk på ljudnivån på TV, radio eller stereo.
Har du problem med oljud från granne så tala i första hand med denne själv. Vänd dig i andra hand till styrelsen.
Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse från styrelsen kan i allvarligare fall bli uppsagd från lägenheten.
Att visa hänsyn gäller dygnet runt men är extra viktigt att följa mellan kl. 22.00 – 07.00.
Som medlem ansvarar du för underhållet i din lägenhet. Om något går sönder är du skyldig att se till att det repareras. Det är särskilt viktigt att du har uppsikt över din lägenhets våtutrymmen. Läs noga informationen gällande renovering innan du påbörjar arbetet. Här hittar du också i detalj vad du som bostadsrättsinnehavare ansvarar för i din lägenhet, samt blankett för renovering av badrum & kök.
Uthyrning i andra hand kräver styrelsens samtycke. Begäran om samtycke ska vara skriftlig och innehålla skälet för begäran, tidsperiod och vem som ska hyra lägenheten. Begäran ska göras på befintlig blankett.
Den som köper din lägenhet måste bli godkänd av föreningen innan inflyttning kan ske (läs mer om överlåtelse). Det är därför viktigt att informera en eventuell köpare om vad som krävs för att få medlemskap (informationsblad finns). Tillsammans med en ansökan om medlemskap ska även ett exemplar av överlåtelseavtalet lämnas till styrelsen. Köpare betalar överlåtelseavgift på motsvarande högst 2,5 % av prisbasbeloppet enligt 2 kap. 6 och 7 §§ socialförsäkringsbalken (2010:110).