Som medlem ansvarar du för underhållet i din lägenhet. Om något går sönder är du skyldig att se till att det repareras. Det är särskilt viktigt att du har uppsikt över din lägenhets våtutrymmen. Enklare renovering, som att t ex att måla ytskikt etc får du göra utan tillstånd från styrelsen.
Av 7 kap 7 § Bostadsrättslagen framgår att bostadsrättshavaren inte får utan styrelsens tillstånd i lägenheten utföra åtgärder som innefattar;
Ingrepp i en bärande konstruktion,
Ändring av befintliga ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten, eller
Annan väsentlig förändring av lägenheten
När det gäller omfattande förändringar i din lägenhet måste du alltid kontakta styrelsen för att få tillstånd innan du sätter igång. Det gäller t ex om du vill ta ner en vägg, flytta en dörr eller riva upp ett golv. Det gäller även alla förändringar som påverkar installationer för el, vatten, värme och ventilation (ex. större renoveringar av kök och badrum eller installation av diskmaskin, tvättmaskin, torktumlare etc.). Ibland kan det också behövas bygganmälan för att vidta vissa åtgärder i lägenheten. I dessa fall upprättar vi ett specifikt avtal gällande ombyggnad.
Föreningen ansvarar inte för av dig som medlem utfört arbete eller för framtida skador orsakade av dina renoveringsarbeten. Detta ansvar förblir alltid hos dig som lägenhetsinnehavare och ditt försäkringsbolag. Därför är det viktigt att du också stämmer av med ditt försäkringsbolag innan arbetet påbörjas.
Ingrepp i bärande vägg kräver bygganmälan. Kopia med konstruktionsritningar lämnas till styrelsen innan arbetet utförs. Är du osäker på om väggen är bärande, bör du kontakta en sakkunnig konstruktör som får titta på ritningar och väggar. Styrelsen kräver alltid ett utlåtande från konstruktör gällande ingrepp i vägg.
Vissa förändringar i lägenheter kan, utöver tillstånd från bostadsrättsföreningen, också kräva bygganmälan eller bygglov från kommunen. Bygglov krävs normalt sett för t.ex. nya balkonger, fönsterbyten (om utseendet förändras), utökad bostadsyta, ändrad användning av en yta (t.ex. från lokal till bostad, eller tvärtom). Bygganmälan krävs för t.ex. ingrepp i bärande väggar, omdragningar av avlopp/stamledningar, ändringar i ventilationssystemet, installation av eldstad osv. Mer information om bygglov och bygganmälan hittar man på kommunens hemsida.
Fastigheten är gammal och asbest kan förekomma, tex under plastmattor, i fogmassa till kakel och i golv i badrum. Det är viktigt att du informerar din hantverkare om detta, då rivning av asbest innebär en stor hälsorisk och är mycket hårt reglerat. Du behöver därför göra ett test för asbets genom att skicka in ett prova till ett lab.
Det vanligaste är att man vill renovera kök eller badrum, inför detta arbete fyll i och lämna nedanstående blankett till styrelsen, tillsammans med ritning och beskrivning av arbetet. I blanketten framgår också vilka specifika regler som gäller för denna typ av renovering.
Samtliga installationer ska utföras fackmannamässigt. Renovering av badrum ska utföras av hantverkare behöriga inom BKR (Byggkeramikrådet), GVK (Svensk våtrumskontroll) och MVK (Måleribranschens våtrumskontroll). För kök gäller BKR vid kakling. Fasta elinstallationer ska utföras av företag anslutet till Elektriska InstallatörsOrganisationen (EIO) samt av installatör certifierad enligt Elbranschens Centrala Yrkesnämnd (ECY). Rörarbeten på vatten och avlopp ska utföras av hantverkare som är ”Säker vatten”-auktoriserade. Vid arbete med vatteninstallationer ska ventiler för separat avstängning installeras i det fall detta inte redan är installerat.
Det är ditt ansvar att resultatet av arbeten inte riskerar fastighetens skick. För att du ska få renoverakrävs att du, på en särskild blankett, bekräftar att du följer de regler som gäller. Till blanketten ska en ritning/arbetsbeskrivning följa med, liksom kopior av certifikat som motsvarar de arbeten du ska göra i form av målning, golv, kakel, el-, rör- och avloppsarbeten. När arbetet är avslutat ska garantibevis skickas till styrelsen.
Vid avstängning av vatten eller el som berör andra lägenheter i huset ska du informera styrelse och berörda grannar i god tid (minst 4 dagar innan).
Ta hänsyn till dina grannar när du utför bullerstörande arbeten i lägenheten. Dessa bör i första hand utföras under dagtid (vardagar 08.00-17.00, helger 11-17). Ta gärna en direkt kontakt med dina närmsta grannar och informera om arbetet. En god dialog i huset är viktigt!
För din egen trygghet kan det vara bra med en slutbesiktning (av oberoende besiktningsperson) av utfört arbete!
Vid byte till ny fläkt ansvarar medlem för inköp och montage av fläkt av typen Intellivent 2.0. Tala med styrelsen inför fläktbyte. Tänk på att inte stänga igen ev ventilationskanaler vid renoveringar.
Du som bostadsrättsinnehehavare har ansvar för följande;
Ledningar för avlopp, värme, gas, el och vatten - till de delar dessa befinner sig inne i lägenheten och inte tjänar fler än en lägenhet.
Säkringsskåp och därifrån utgående elledningar i lägenheten, brytare, eluttag och fasta armaturer.
Ytterdörrar, samt till ytterdörr hörande handtag, ringklocka, brevinkast och lås inklusive nycklar; bostadsrättshavaren svarar även för all målning, förutom målning av ytterdörrens yttersida.
Icke bärande innerväggar samt ytbeklädnad på rummens alla väggar, golv och tak jämte underliggande ytbehandling, som krävs för att anbringa ytbeläggningen på ett fackmannamässigt sätt.
Lister, foder och stuckaturer.
Innerdörrar, säkerhetsgrindar.
Elradiatorer; ifråga om vattenfyllda radiatorer som bostadsrättsföreningen försett lägenheten med svarar bostadsrättshavaren endast för målning.
Elektrisk golvvärme.
Eldstäder och tillhörande rökgångar.
Varmvattenberedare.
Ventiler och filter till ventilationskanaler, samt fläkt om denna befinner sig inne i lägenheten.
Brandvarnare.
Fönsterfoder och dörrglas och till fönster och dörr hörande karmar beslag och handtag samt all målning förutom utvändig målning; motsvarande gäller för balkong- eller altandörr.
Om lägenheten är utrustad med balkong, uteplats eller trädgård svarar bostadsrättshavaren för renhållning och snöskottning. Om lägenheten är utrustad med takterrass ska bostadsrättshavaren även se till att avrinning för dagvatten inte hindras. Vidare svarar bostadsrättshavaren för balkonggolvens eller takterrassens ytskikt fram till och med tätskiktet och insidan av sidopartier, fronter samt tak. För uteplats eller trädgård svarar bostadsrättshavaren för plattsättning, samt eventuella avskiljande staket eller annan inredning. Bostadsrättshavaren ansvarar även för skötsel av eventuell mark som ingår i upplåtelsen.
Hör till lägenheten förråd, garage eller annat lägenhetskomplement ska bostadsrättshavaren iaktta ordning, sundhet och gott skick i fråga om sådant utrymme. Bostadsrättshavaren ansvarar i dessa utrymmen för byte av lampor.
Om ombyggnaden medför damm eller smuts i trapphuset och/eller hissen ansvarar lägenhetsinnehavaren för städningen under den aktuella tiden.